Priamo na námestí darovalo krv 150 ľudí

04.06.2008 Prešov

Prešov 4. júna (TASR) - Počas hromadného odberu krvi, ktorý organizovali pracovníci Národnej transfúznej služby v spolupráci so Slovenským Červeným krížom (SČK) a občianskym združením Resuscitácia priamo na námestí ...
Hromadný odber krvi spojený s ukážkami resuscitácie zorganizovali v rámci Dní mesta Prešov pri príležitosti Svetového dňa darcov krvi, ktorý pripadá na 14. júna.
\"S potešení môžem konštatovať, že aj v tomto roku prišli Prešovčania v takomto počte na námestie, aby darovali najvzácnejšiu tekutinu, ktorá pomôže lekárom uzdravovať pacientov a predovšetkým zachraňovať ľudské životy. Zvlášť ma teší, že sa na akcii zúčastnili aj študenti stredných škôl, ktorí v týchto dňoch maturovali a svoj vstup do dospelosti potvrdili aj takýmto krásnym gestom, \" uviedla pre TASR vedúca lekárka Národnej transfúznej služby v Prešove Jana Leško-Andraščíková.
Odbery krvi, ako aj vyšetrenia spojené s týmto odberom sa uskutočnili v zdravotníckom stane na prešovskej pešej zóne, kde boli umiestnené štyri lôžka vybavené kompletnými odberovými súpravami.
V rámci podujatia sa konali aj praktické ukážky resuscitácie, ktoré pripravili inštruktori SČK, lekári Fakultnej nemocnice J. A. Reimana v Prešove a zdravotníci z rýchlej záchrannej služby Falck.
V súvislosti so Svetovým dňom darcov krvi a Dňom záchrany života sa 16. júna v historickej sále Divadla Jonáša Záborského uskutoční aj odovzdávanie ocenení za záchranu ľudského života. Počas slávnosti odovzdajú predstavitelia SČK občanom prešovského a sabinovského okresu tri diamantové, 29 zlatých, 50 strieborných a 89 bronzových Jánskeho plakiet.
 

Vyberte región